ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasına varmak ve Filistinli militan grubun elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla bu hafta Orta Doğu'yu ziyaret edecek.

Filipinler'e yaptığı bir ziyaret sırasında açıklamada bulunan Blinken, Suudi Arabistan ve Mısır'daki üst düzey liderlerle bir araya geleceği gezisinin amacının "kalıcı bölgesel barış için doğru mimariyi tartışmak" olduğunu söyledi.

Blinken'ın Suudi ve Mısırlı yetkililerle görüşeceği konular arasında Gazze'ye daha fazla insani yardım sağlanması ve savaş sonrası planlamaların ele alınması da yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Bakan Blinken'ın Çarşamba günü Cidde'de Suudi liderlerle görüşeceğini, Perşembe günü de Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire'ye gideceğini söyledi.

Bu, Blinken'in İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana Orta Doğu'ya yaptığı altıncı gezi olacak.

Filipinler'de yaptığı açıklamada "Gazze nüfusunun yüzde yüzü insani yardıma muhtaç durumda" diyen Blinken, çaresiz durumda olanlara yardıma öncelik vermenin İsrail'in "kesinlikle görevi" olduğunu sözlerine ekledi. Blinken ayrıca "İsrail'e, çatışmalar sona erdiğinde Gazze'ye yönelik bir planının olması gerektiğini de vurguladık; bu planın, İsrail'in kendini savunma ve 7 Ekim'in bir daha asla yaşanmamasını sağlama ihtiyaçlarıyla tutarlı olarak mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesini umuyoruz" dedi.