ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın pazar günü İstanbul'daki İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırıyla ilgili Twitter paylaşımında turistleri ve ünlü caddedeki işletmeleri öne çıkarması tepki çekti.
New York Times'ın dünya haberlerine yer verdiği hesabında ilgili haber paylaşılırken, "Türkiye'yi her yıl ziyaret eden on milyonlarca turistin birçoğu pazar günkü bombalı saldırının meydana geldiği bölgede zaman geçiriyor" ifadelerine yer verildi.
Tweet'te alıntılanan başlıkta ise, "Saldırının yapıldığı ikonik cadde restoran ve mağazalarla dolu" yazıldı.
Gazete, yaptığı bir başka Twitter paylaşımında ise, "Türkiye'nin turizm sektörü Koronavirüs pandemisini atlatmaya çalışırken patlama yıllardır devam eden sükunet hissiyatını da yıktı" yazdı.
Twitter'dan haberi alıntılayarak "Rastlantısal bir manşet değil adamlar bilerek kasten bel altı vuruyor... 33 yıldır gazetecilik yapıyorum bu manşetler kesinlikle art niyetli..." yazan Cüneyt Özdemir, "Dünyanın hiçbir ülkesinde bir terör saldırısı tamamen turizm açıdan verilmez. Bir değil iki değil devam ediyorlar..." değerlendirmesinde bulundu.
ABD'deki Naval War College'den öğretim görevlisi Burak Kadercan, "Bu John Hobson'ın geçmişin sömürgeci ve ırkçı mecazlarını basitçe yeniden paketleyen 'bilinçaltı Avrupamerkezciliği' dediği şeyin katıksız bir örneği. Nu okumada Batı 'insan'dan oluşur, Doğu ise 'yerler' topluluğudur. Coğrafi ırkçılığın en iyi örneği" yazdı.
Evrim Ağacı'nın resmi Twitter hesabından New York Times'ın paylaşımına İngilizce olarak verilen yanıtta da, "Ne kadar duyarsız bir paylaşım! Bunu kaldırmalı ve özür dilemelisiniz. Bu saldırıda ölen kimse 'turist' değildi ve öyle olsalar bile öne çıkarılması gereken şey bu değil. Yazıklar olsun" denildi.
Bazı Twitter kullanıcıları da paylaşımın altında patlamada hayatını kaybeden 3 yaşındaki Ecrin'in fotoğrafını paylaştı.
Gökhan Yücel isimli Twitter kullanıcısı "Türkiye'nin görünmez insanları bu haber için size teşekkür eder" yazarken Christy Quirk isimli kullanıcı da kinayeli bir biçimde, "Türklerin de zaman zaman İstiklal Caddesi'nde yürüdüğü duyulmuştur" ifadelerini kullandı.
İstanbul'da yaşayan gazeteci Paul Benjamin Osterlund da New York Times'a çağrı yaparak, "Yüzlerce yerliyi kızdıran bu iğrenç makale için özür dilemeli/ onu ciddi anlamda düzeltmeli veya kaldırmalısınız. Bu gazetecilik değil" dedi.
Gazeteci David Lepeska ise New York Times'ın paylaşımını savunarak şunları söyledi:
"Duh. Bu tweet ve bağlantılı olduğu makale NYT'nin İstanbul saldırısıyla ilgili haber takibinin sadece ufak bir parçası. Türklerin veya başkasının her paylaşımın saldırının her elementini eline almasını beklemesi çok saçma. Bir tweet hakkında söyleneceğinize NYT'nin sitesine girin ve haberlerini inceleyin."
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2022, 11:22