25 Kasım 2023 günü gerçekleşen buluşmayla ilgili haberin geçen hafta ortaya çıkmasından bu yana ülke genelinde düzenlenen gösterilerde aralarında Başbakan Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un da bulunduğu on binlerce kişi sokaklara döküldü.

Berlin ve Leipzig’deki protestoların ardından dün akşam Köln’de "Irkçılığa karşı ittifak" sloganıyla düzenlenen gösteriye yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Diğer kentlerde olduğu gibi burada da taşınan dövizlerde ve atılan sloganlarda AfD'nin kapatılması istendi.

"AfD yasaklansın" talepleri

Birçok siyasetçi de, AfD'nin yasaklanmasından yana görüş belirtiyor. AfD’yi yasaklama sürecine sıcak baktığı mesajını veren İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Böyle bir adım, mevcut en sert tedbir olacaktır. Engeller çok yüksek olsa bile bu Anayasa’nın mümkün kıldığı son çare" dedi.

"AfD, Almanya'yı Rusya gibi bir devlete dönüştürmek istiyor" diyen Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, "Bir partinin ülkeyi faşist bir devlete dönüştürmeyi hedeflediği kanıtlanırsa o zaman kapatılması gerekir" diye konuştu. VOA