Gazze Savaşı'nın yan etkisi olarak, İran'ın Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üssüne saldırıp Amerikan askerlerini öldürmesi karşısında Washington Irak ve Suriye'de İran bağlantılı 85 hedefi vurduğunu açıklarken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yeniden Ortadoğu turunda. Blinken'ın bugünden 8 Şubat'a kadar Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret edeceği açıklandı.

Blinken'in dört ay önce İsrail'in Gazze savaşının başlamasından bu yana Ortadoğu'ya beşinci ziyareti, ABD'nin Irak ve Suriye'deki hedeflere yönelik geniş çaplı askeri saldırısının ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın Ürdün-Suriye sınırında Amerikan askerlerini öldürmesine misilleme askeri harekatın devam edeceğini, ama Washington'ın Ortadoğu'da yeni bir çatışma istemediğini söyledi.

İSRAİL İLE HAMAS ARASINDA ATEŞKES VE ESİR TAKASI ÇABASI

Blinken, yeni turunda, ABD misillemesine bölgesel tepkileri değerlendirirken İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esir takası anlaşmasına varmak için diplomatik çaba gösterecek. bölgede hem İsrailliler hem de Filistinliler için kalıcı güvenlik sağlayacak barışçı çözümün nasıl oluşturulabileceği konusunda ortaklarla görüş alışverişinde de bulunacak.

'BİR HAYAL EDELİM: ONLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZ OLSAYDI'

İsrail'in ABD'den sonraki en sağlam müttefiki Almanya'da Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Benyamin Netanyahu hükümetini, Gazze Şeridi'nin en güney kesimindeki Refah'a kara harekatı düzenlememesi için uyardı. Redaktionsnetzwerk Deutschland'a konuşan Yeşil bakan, "İsrail Savunma Bakanı'nın açıkladığı üzere Refah'ta, son ve en kalabalık yerde şimdi harekete geçmek kesinlikle haklı gösterilemez. Kurbanların çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bir hayal edelim: Onlar bizim çocuklarımız olsaydı" dedi.

'İSRAİL SAVUNMA BAKANI'NIN AÇIKLAMASINDAN ŞOKE OLDUM'

Almanya'dan uyarı açıklaması, İsrail ordusunun Hamas'a karşı savaşı genişletmeyi planladığının duyurulmasının ardından geldi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, "Şu anda güneydeki Han Yunus kenti bölgesinde yaptığımız gibi Refah'taki Hamas tugayına da ulaşacak ve onları yok edeceğiz" dedi.

Bu açıklamayı duyduğunda şoke olduğunu söyleyen Baerbock, "Ben ve Amerikalı ortaklarımız bir süredir İsrail hükümetine Gazze halkının buhar olup havaya karışamayacağını açıkça belirtiyoruz" dedi.