Çin’deki Tsinghua Üniversitesi'nden araştırmacılar, Eif4enif1 adı verilen spesifik bir gendeki değişikliklerin, yumurtalıklarda, hamile kalmayı neredeyse imkansız hale getiren bir problem yarattığını belirlendi.

Araştırmacılar, genetik değişimin yumurta hücrelerinde bir soruna yol açarak düzenli olarak yumurtalama sürecini engellediğini buldu.

Yumurtlama süreci olmadan döllenme gerçekleşemez. Spesifik olarak, zararlı DNA'nın yapısı da, yumurta hücreleri içindeki mitokondrinin işleyişini etkiler.

Kısırlık dünya çapında yaklaşık 48 milyon çifti etkiliyor ve vakaların yaklaşık yüzde bir ila ikisinde sorun, yumurtlama sürecinden kaynaklanıyor.

DAHA ÖNCE YAPILMADI
Bulgular hakkında konuşan araştırmanın başındaki isim Profesör Kehkooi Kee, Eif4enif1 ile mitokondri arasındaki bağlantının daha önce tanımlanmadığını söyledi.

Fareler üzerinde denemeler yapan araştırmacılar, uygun mitokondriyal davranışı yeniden sağlamanın doğurganlığı artırabileceğini düşünüyor.

Bir sonraki adım, insan hastaların yumurtalarında da mitokondriyal kusurların görülüp görülmediğini tespit etmek olacak.

Development dergisinde yayınlanan bulgular aynı zamanda sorunu çözebilecek ve etkili bir tedavi sunabilecek gen düzenleme ilaçlarının potansiyelinin bulunduğunu da ortaya koyuyor.