Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısını ve ABD'nin pozisyonunu değerlendirdi.

İsrail ordusunun, kendilerine, dün Refah'a düzenledikleri saldırının "sınırlı bir operasyon" olduğunu ilettiğini söyleyen Kirby, İsrail'in bu adımı "Hamas'ın Gazze'ye silah aktarmasını engellemek amacıyla" attığını savundu.

"Refah konusundaki görüşlerimiz aynı, defalarca ve istikrarlı bir şekilde bu kadar yoğun nüfusu barındıran Refah'a yönelik kapsamlı bir kara operasyonunu desteklemediğimizi söyledik" diyen Kirby, bu tür bir kara saldırısının bölgedeki 1,5 milyon Filistinli sivilin hayatını ciddi şekilde riske atacağını vurguladı.

ABD Başkanı Biden'ın, dün İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinde Refah'a yönelik bir saldırının yaratacağı insani krizle ilgili endişelerini "açık bir şekilde" dile getirdiğini kaydeden Kirby, İsrail'in buna rağmen Refah'a kara saldırısına hazırlanmaya devam ettiğine yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Gazze Şeridi'ne insani yardımların girebilmesi için Refah ve Kerem Şalom sınır kapılarının açık kalması gerektiğini ifade eden Kirby, bu konuları da İsrailli muhataplarına sürekli aktardıklarını söyledi.

'ATEŞKES SÜRECİNE İYİMSER BİR BAKIŞ'

Öte yandan Kirby, Hamas'ın ateşkes anlaşmasına ilişkin attığı adımın halen İsrail ve ABD tarafından değerlendirildiğini ve süreci yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Hamas ile İsrail'in, ateşkes anlaşması konusunda aradaki boşluğu kapatabilmeleri gerektiğini ve iyimser olduklarını vurgulayan Kirby, "Biz ABD olarak aradaki makasın kapatılabileceği bir metin üzerinde olduğumuza inanıyoruz. İsrail heyeti Kahire'ye gidiyor, orada oturup konuşacaklar ve (ateşkesin sağlandığı) o noktaya ulaşıp ulaşamayacağımızı göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hamas dün yanıt verdi, bazı değişiklik önerileri oldu. Şimdiki görev ise müzakerelerin devamı. (Ateşkes anlaşmasıyla ilgili) Bu aradaki boşlukları kapatabilmeliyiz diye düşünüyoruz" ifadesini kullanan Kirby, Kahire'deki müzakerelerde son duruma dikkati çekti.

Kahire'de hem İsrail tarafının hem de Katar ve Mısır'ın hazır olduğunu ve ABD'nin de katılımıyla ateşkesle ilgili müzakerelerin süreceğini belirten Kirby, Hamas'ın dünkü adımının ardından bu görüşmelerin son derece önemli olduğunu kaydetti.

BIDEN "SİYASİ MESAJ" VERMEYE ÇALIŞTI

Bir ABD yetkilisi ve görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan 6 farklı kaynağın Politico'ya yaptığı açıklamalara göre, ABD yönetimi, Boeing şirketinin Müşterek Saldırı Mühimmatları ve Küçük Çaplı Bombalarının satışını henüz onaylamadı.

İsmini açıklamak istemeyen yetkili, bu satışın beklemesinin sebebinin Biden yönetiminin, İsrail'e siyasi "bir mesaj göndermek" istemesi olduğunu öne sürdü.

Politico’ya konuşan üst düzey bir Kongre yetkilisi ve konuya ilişkin bilgisi olan iki kişi, satışın "bekletilmesi” haberi geldiğinde mühimmatın İsrail’e gönderilmeye “çoktan” hazır olduğunu öne sürdü.

Diğer bir endüstri yetkilisi ise, ABD yönetiminin Boeing’e, onayın “politik nedenlerle” bekletilmesinden dolayı sevkiyatı durdurmalarını söylediğini iddia etti.

Öte yandan haberde, ABD'nin, 7 Ekim sonrası ilk kez İsrail'e yapılan bir silah satışını bekletmesinin İsrail’e “sessizce baskı yapmanın yolunu bulduğu” anlamına geldiği ifadeleri kullanıldı.

Senatör Chris Van Hollen yaptığı açıklamada, Biden'ın İsrail'in Refah'a saldırmaması yönünde defalarca yaptığı uyarıları yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Van Hollen, "İlave sivil kayıplar ve insani yardım üzerindeki yıkıcı etkisi göz önüne alındığında böyle bir işgali destekleyemeyiz." ifadesini kullandı.

İsrail yönetiminin savaşa yönelik tutumuna değinen Hollen "ABD vatandaşlarının finanse ettiği silahların teslimatının durdurulması için yönetime çağrıda bulunmaya devam edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

HAMAS ATEŞKES ÖNERİSİNE ONAY VERMİŞTİ

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti.

Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırılara devam kararı almıştı.

İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemiş, bu sabah Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 34 bin 789 Filistinli öldürüldü, 78 bin 204 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.