Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 yıllık iktidarında ilk kez belediye seçimlerinde partisini geride bırakan ana muhalefet partisi CHP’nin başarısını görmezden gelemedi ve kazananları tebrik etti. Erdoğan, İstanbul’da propaganda sürecine şahsen dahil olduğu ve rakibi saydığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Seçimi kazandık” açıklamasını yaptığı sırada gerçekleştirdiği geleneksel balkon konuşmasında “Umduğumuz neticeyi alamadık" sözlerini sarf etti.

AKP, İstanbul’da kesin olmayan sonuçlara göre 8 ilçeyi ana muhalefet partisine kaptırırken, CHP’nin elindeki İzmir ve Ankar'da da büyük bir hezimete uğradı. Kesin olmayan sonuçlara göre, CHP, ülke genelinde belediye başkanlığı seçimlerinde yüzde 37,1 oy alarak 47 yıl sonra en çok oyu alan parti oldu. AKP ise yüzde 35,9’da kaldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyet İttifakı’ndaki Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Giresun, Kastamonu, Manisa, Uşak, Zonguldak, Kırıkkale, Bartın, Kilis büyükşehir belediyeleri CHP’ye geçti.

Erdoğan, 22 yılın ardından ilk kez en düşük katılımlı balkon konuşmasını gerçekleştirdi. Şimdiye kadar seçim süreçlerinde agresif bir dil kullanmayı tercih eden Erdoğan, bugün partisinin başarısızlığını sırtlanarak kuvvetli bir öz eleştiride bulundu; “Mart seçimleri neticelerini açık yüreklilikle değerlendireceğiz, öz eleştirimizi cesaretle yapacağız” ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın kendisini dinleyenlere de “Bir telefonla geldiniz” diyerek teşekkür etti.

Erdoğan'ın "31 Mart bizim için bir bitiş değil, aslında dönüm noktasıdır" ifadesi de AKP'nin yenilgisinin ciddiyetini ortaya koydu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde en çok yıkımın yaşandığı illerden olan Hatay’daki “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı” sözleri tepki çeken Erdoğan'ın balkon konuşmasında kazanan belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri ve muhtarlara bundan sonraki süreçte destek olacaklarını söylemesi dikkati çekti. 

Şimdiye kadarki balkon konuşmalarında kurmaylarının da kendisine eşlik ettiği Erdoğan’ın yanında bugün eşi Emine Erdoğan vardı. Erdoğan eşiyle birlikte kendisini dinleyenleri selamladı.