İspanya, Filistin Devleti'ni resmen tanıdı. Kararı, Bakanlar Kurulu onayladı.
İspanya Bakanlar Kurulu, Filistin'i devlet olarak tanıyan kararı onayladı. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İspanya Hükümet Sözcüsü Pilar Alegria ve Bölgesel Politika ve Demokratik Hafıza Bakanı ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Jose Manuel Albares, "İspanya tarihine geçecek bir gün" diyerek Bakanlar Kurulu'nun kararını duyurdu.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Filistin Devleti'ni uluslararası insan haklarına saygılı ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde bugün resmi olarak tanıyacaklarını söylemişti.
Kararın uluslararası hukuka uygun olduğunu vurgulayan Sanchez, iki devletli çözüme odaklanacaklarını belirtmiş ve şunları söylemişti:
"Önceliğimiz Gazze'de olup bitenlere son vermek ve geçişleri insani yardıma açmaktır, bundan sonra çabalarımızı iki devletli çözüme odaklayacağız. Bugünkü Filistin'i tanıma kararımız uluslararası hukuka uygundur ve bir barış konferansı düzenlemek için Arap ülkeleriyle birlikte çalışacağız"
Norveç'te de yürürlüğe girdi
Norveç'in de Filistin'i devlet olarak tanıma kararı gece yarısı itibarıyla yürürlüğe girdi.
Avrupa Birliği (AB) üyesi olamayan Norveç uzun yıllardır bağımsız Filistin devleti fikrini destekliyor.
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Filistin'i tanıma kararı aldıklarını duyurduğu basın toplantısında "Filistin halkının kendi kaderini tayin etme gibi temel ve bağımsız bir hakkı vardır. Hem İsrailliler hem de Filistinliler kendi devletlerinde barış içinde yaşama hakkına sahiptir. İki devletli bir çözüm olmadan Orta Doğu'da barış olmayacaktır. Filistin devleti olmadan da iki devletli bir çözüm olamaz. Başka bir deyişle, Filistin devleti Orta Doğu'da barışın sağlanması için bir ön koşuldur" demişti.
İrlanda'nın da bugün içinde Filistin'i resmen tanıma kararını onaylaması bekleniyor.
Böylece Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselecek.