İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Filistinlileri Gazze'den Mısır'a sürmek istediği yönündeki iddiaya ABD'li yetkililerden doğrulama geldi. İddiaya göre Netanyahu, bu niyetini ABD Başkanı Joe Biden'ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'a da açıkça anlattı. Amerikan gazetesi Washington Post, Gazze'nin savaştan sonra nasıl yönetileceği konusunda İsrail ile ABD arasındaki görüş ayrılıklarının giderek su yüzüne çıktığını, Ortadoğu'da iki devletli çözümü destekleyen Biden'ın Mısır planın doğrudan karşı çıktığını yazdı.

'7 EKİM'DEN HEMEN SONRA İSTEDİ, BIDEN REDDETTİ'

"Biden ve Netanyahu savaş sonrası gündeminde çatışma yolunda" başlıklı haberde, "Hamas'ın ölümcül 7 Ekim saldırılarından sonraki günlerde, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Başkan Biden'dan bir talebi vardı" denilerek şöyle devam edildi: "Ülkesinin sınırlarını açması ve Gazze'deki 2 milyonu aşkın Filistinlinin büyük kısmını kabul etmesi için Mısır cumhurbaşkanına baskı yapabilir miydi?"

Washington Post'un haberine göre Biden Netanyahu'ya, Mısır hükümetinin bu fikri kategorik olarak reddettiğini, Filistinli sığınmacıları kabul etmekte veya ve onların kitlesel olarak yerinden edilmesinde rol oynamayacağını açıkça ortaya koyduğunu anlattı. Ancak gazeteye konuşan kaynaklar, pek çok İsrailli yetkilinin bugün hâlâ bu talebi hâlâ desteklediğini ileri sürdü.

'SUNAK VE MACRON DA REDDETTİ'

Gazeteye konuşan üç diplomat ve üst düzey bir ABD'li yetkili, Netanyahu’nun Tel Aviv'i Biden'dan sonra ziyaret eden Sunak ile Macron'dan da Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye baskı yapılmasını istediğini söyledi. Habere göre, Sunak ve Macron da bunu reddetti. Diplomatlar, bu talebin Kahire ve Batı başkentlerinde kabul edilmemesinin İsrailli yetkilileri kızdırdığını da söyledi.

WASHINGTON POST: ABD VE İSRAİL ARASINDAKİ AYRILIKLAR KESKİNLEŞİYOR

Washington Post ise İsrail'in Gazze'de "Hamas'ı yok etme" hedefiyle sürdürdüğü harekâtı tamamlamasından sonra ABD ile uzun vadede yaşayacağı görüş ayrılıklarının altını çizdiği yorumu yaptı. Haberde Biden'ın şu ana dek uluslararası tepkilere rağmen İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtını desteklediği ama bölgenin kontrolünün işgal altındaki Batı Şeria'yı yöneten Filistin Yönetimi'ne verilmesini ve nihayetinde iki devletli çözüme ulaşılmasını savunduğu vurgulandı. Netanyahu'nun ise bu teze karşı çıktığı, hatta İsrail'de bazı yetkililerin ABD'nin telkinlerinin aksine savaşı Lübnan'a taşıyarak Hizbullah'ı hedef almak istediği, Batı Şeria'daki aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilerin Filistinlileri maruz bıraktığı şiddet konusunda da görüş ayrılıkları yaşandığı belirtildi.

Washington Post'un Mısır planını sorduğu İsrailli bir yetkili ise iddiayı reddederek "İsrail'in Gazzelileri Mısır'a itmeye çalıştığı varsayımı yanlış" dedi.