Konuştuğumuz dil, o dilin aksanı hangi ülkede yaşadığımızı, hatta hangi şehirden geldiğimizi bile gösterebiliyor. Şimdi yeni bir çalışma da bu durumun sadece insanlar için geçerli olmadığını gösterdi.

Çalışma, papağanların yaşadıkları şehre bağlı olarak farklı aksanlarda ses çıkardıklarını öne sürüyor. Araştırmacılar, küçük bir papağan türü olan yabani keşiş muhabbet kuşlarının seslerinin Avrupa şehirleri arasında farklılık gösterdiğini buldu.

Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü'nden bir ekip İspanya, Belçika, İtalya ve Yunanistan'daki şehirlerdeki kuşları analiz etti.

Aslen Güney Amerika kökenli olan kuşlar, evcil hayvanların kaçması ve üremesi nedeniyle Avrupa genelinde çok fazla sayıda bulunuyor. Son derece esnek bir ses repertuarına sahip olan bu tür, yaşamları boyunca yeni sesleri taklit edip öğrenebiliyor.


Araştırmanın başyazarı Stephen Tyndel şunları söyledi: "Avrupa'ya daha yeni yayıldıkları için muhabbet kuşları bizim dışımızdaki türlerde karmaşık iletişimin nasıl geliştiğini incelemek için mükemmel bir test türü. Tıpkı insanlar gibi Avrupa'daki keşiş muhabbet kuşlarının da yaşadıkları yere bağlı olarak benzersiz iletişim yolları var."

Araştırmacılar kuşları Atina, Barselona, Bergamo, Brüksel, Legnago, Madrid, Pavia ve Verona'da kaydetti. Ve papağanların her şehirde farklı aksanlara sahip olduklarını keşfettiler. Örneğin Brüksel'deki muhabbet kuşlarının diğer şehirlerdekilerden özellikle farklı iletişim çağrıları var.