Ailece birlikte yemek yemenin azalması ve ekranların dikkat dağıtması, çocukların tok olduklarını fark etmelerini engelliyor ve bunun da çocuklukta obezite krizine katkıda bulunduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, yemek yerken cihaz kullanmasına izin verilenlerin aşırı kilolu olma olasılığının, izin verilmeyenlere göre yüzde 15 daha fazla olduğunu buldu.

Portekiz'deki Minho Üniversitesi'nden bir ekip, yaşları 6 ile 10 arasında değişen 735 çocuğun yeme alışkanlıklarını inceledi, her çocuğa önceki 24 saat içinde tükettikleri yiyecekleri ve ebeveynlere yemek zamanlarında ekran kullanımına ilişkin kuralları konusunda sorular sordu.

Dün Venedik'te düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi'nde konuşan baş araştırmacı Dr. Ana Duarte, "Şu anda o kadar meşgulüz ki, hep birlikte bir aile yemeğine oturacak vaktimiz yok gibi görünüyor. Çocuklar yemek yerken televizyonda ya da cep telefonunda bir şeyler izlerken… ekran yüzünden dikkatleri dağıldığı için yemeye devam ediyorlar." dedi.

"AİLE YEMEKLERİ UZAK BİR ANI HALİNE GELİYOR"
Çocuk Büyüme Vakfı'nın kurucu ortağı Tam Fry da, "Aile yemekleri hızla uzak bir anı haline geliyor ve şişman çocuklar, eskiden yalnızca yetişkinlerin yakalandığı diyabet gibi hastalıklara yakalanıyor."

"Obeziteyi yenmeye yönelik ilk makul stratejinin yayınlanmasından bu yana 20 yıl geçti ve yine de sorunu çözmekten her zamankinden daha uzaktayız." dedi.

Ekran başında fazla vakit geçirmek aynı zamanda yüksek tansiyon, diyabet ve yetersiz uyku gibi sağlık sorunlarıyla da ilişkilendiriliyor.

Ofcom'a göre, Birleşik Krallık'taki çocukların yaklaşık yüzde 91'i 11 yaşına geldiklerinde akıllı telefon sahibi oluyor.

Sekiz yaşındaki bir çocuk genellikle her gün çevrimiçi olarak iki saat 45 dakika geçiriyor. Ortaokula başladıklarında ise bu süre günde dört saatin üzerine çıkıyor.